Výrobky

OBECNĚ O PŘÍRODNÍM MÝDLE

Mýdlo příjemně voní a krásně vypadá, což jsou většinou naše základní požadavky na mycí prostředek. Nemohli bychom však při každodenním kontaktu s mýdlem obdržet daleko víc?
Mýdlo je nedílnou součástí života člověka. Pro někoho mýdlo znamená základní hygienický prostředek, pro jiné zase představuje součást voňavé péče o tělo a další jej považují za dekorační záležitost. Ať tak nebo tak, příprava mýdla je úžasná alchymie, ze které vychází krásný, voňavý a tělu prospívající produkt.
Výroba mýdla má dlouhou historii. Pramenné záznamy nesou zprávy o mýdle dokonce až z dob Babylóňanů přibližně 3000 let př. n. l. Mýdlo se zprvu používalo na hojení ran, až o něco později byla kombinace alkalických solí a olejů doporučována k očistě těla.
Proces, kdy vzniká mýdlo, se nazývá zmýdelňování neboli saponifikace a dochází při něm k reakci solí na tuky. V dnešní době se velká část mýdel vyrábí prostřednictvím strojové výroby, během níž je mýdlo připraveno o svou blahodárnou složku glycerín, který je dále využíván zvláště ve farmaceutickém průmyslu. Do takto ochuzeného mýdla jsou navíc přidávány látky syntetického charakteru, které jej mají barevně zkrášlit a efektem dlouhého trvání ovonět.
Ručně zhotovená, přírodní mýdla se vyrábí procesem zvaným za studena, kdy dochází ke kombinaci alkalických solí s oleji. Výroba probíhá při teplotě 27–55°C a jsou při ní kombinovány kvalitní rostlinné oleje, které je možné využít i pro přípravu jídel (olivový, kokosový, slunečnicový, apod.). Využívá se však i olejů s regeneračními účinky (mandlový, jojobový, avokádový, ricinový), popřípadě tuků s blahodárnými účinky na kůži (bambucké máslo, kakaové máslo aj.). Pro čisticí a pečující účinky jsou do mýdel přidávány takové přísady, které pochází pouze z přírodního prostředí – bylinky, esenciální oleje, med, vosk, jíly, řasy, vitaminy aj.  



RUČNĚ VYROBENÁ PŘÍRODNÍ MÝDLA  

Ručně vyráběná mýdla vznikají z přírodních zdrojů a neobsahují žádné konzervanty ani jiné škodlivé látky. Přírodní mýdla jsou výsledkem spojení olejů s louhem, kdy v procesu saponifikace dochází k přeměně olejů na mýdlo a zároveň k neutralizaci louhu.  

Ve všech nabízených mýdlech jsou používány pouze rostlinné oleje z kvalitních zdrojů, které mají příznivé účinky na pokožku. Kokosový olej navíc chrání organismus před nepříznivými vlivy počasí a udržuje pokožku pevnou a hladkou. Olivový olej k tomu dodává vláčnost a hebkost.
Hydratační účinky přírodního mýdla jsou zabezpečovány díky přirozené součásti mýdla glycerínu a i díky přidávanému včelímu vosku, který je součástí všech nabízených mýdel. Včelí vosk působí proti akné a jeho drobné tukové částečky účinně poutají vodu a působí jako ochranný mikrofilm.
Obohacující látky přidávané do přírodních mýdel pochází
z ověřených zdrojů, včelí produkty jsou z rodinné včelí farmy.

 

KRÉMY

Krémy představují v rámci výroby produktů Caltha významnou roli. 

Typy krémů lze obecně dělit do dvou skupin. Krémy bez podílu vody a krémy s vodní bází.

1. Přírodní krémy vyrobené jen z olejů a másel vytváří hutnou konzistenci mastného charakteru. Jedná se spíše o masti, balzámy nejrůznějšího druhu či pomád. Takto vyrobené produkty mají společně s macerovanými bylinami či jinými příznivými látkami výrazně regenerační účinky aplikované na menší plochy kůže. Můžeme sem zařadit šlehaná másla (např. je výborná kombinace bambuckého a kakaového másla s kokosovým olejem - vše samozřejmě v BIO kvalitě). Dále bychom v této skupině našli určitě masti na atopický ekzém, balzámy na jemnou dětskou kůži či nehtové balzámy apod.     

2. Krém s podílem vody je tvořen dvěma bázemi, olejové a vody. Aby se tyto dvě části spojily, používáme k tomu emulgátor. Těch existuje několik druhů:

a. Sójový lecitin je vyroben ze sójových bobů (jinak lecitin se hojně nalézá ve žloutcích či semenech rostlin) a ve veganské kuchyni je právě náhradou za vajíčka. V dnešní době je doporučován při léčbě vysoké hladiny cholesterolu v krvi či na podporu lepší paměti. V seznamu potravinářských přísad nese označení E 322. V kosmetice se používá  ze dvou důvodů - jako emulgátor k výrobě krémů mastnější povahy a jako stabilizátor buněčné membrány. Jak emulgátor dokáže spojit vodu s oleji, ale pouze s menším než 50% zastoupení vody v dané receptuře. Tyto krémy jsou vhodné pro výrobu krémů na ruce.

b. Lanolin neboli podkožní tuk zvířat - nejčastěji pracujeme s ovčím lanolinem. Má úžasné vodovzdorné vlastnosti, proto je hojně využíván v kosmetice. Kůži zvláčňuje a zjemňuje, obzvlášť výborné účinky má na zdrsnělou a popraskanou kůži. Přidává se také do mastí a krémů na zmírnění atopického ekzému. Jak emulgátor dokáže spojit vodu s oleji, ale pouze s menším než 50% zastoupení vody v dané receptuře.

c. Emulgační vosky - já používám dva druhy přírodních emulgátorů - emulgátor získaný z olivového oleje a emulgátor z palmového oleje. Tyto emulgátory jsou v formě voskových šupin a dokáže spojit olejové a vodní báze s větším než 50% zastoupení vody. Tyto emulgátory pomáhají hydratovat pokožku, zajišťují jemnost krémů a jejih stabilitu.

 

Všechny mnou vytvořené přírodní krémy jsou vyráběny z nejkvalitnější olejů lisovaných za studena, navíc se ale snažím hledat dodavatele s BIO pěstovanými oleji. Ty mají pro naši pokožku daleko příznivější vliv. Pěstících olejů je nepřeberné množství, každý v sobě skrývá kvalitu, která je prospěšná pro jiný typ pokožky či pro jinou potřebu, a tak je zcela zásadní znát pro kombinaci olejů jejich vlastnost.

Druhou část krému tvoří voda. Zde je možné také výrazně experimentovat například s rostlinnými výluhy nebo odvary. Do vodní báze lze přidat také rostlinné hydroláty (nejčastěji růžovou vodu) nebo aloe vera gel.

Každá složka krému velmi ovlivňuje konečnou podobu a tak obohacuji krémy o další významné ingredience typu kyselina hyaluronová, která je vyrobena pomocí mikroorganismu (takže nikoli z kohoutích hřebínků). Esenciální oleje posouvají kvalitu krému ještě dál, voňavé tóny vytvoří z krému dokonalý produkt.